"Tyttö seisoi metsikössä hieman kauempana. Jack ei ollut huomannut häntä. Jack oli riisunut takkinsa ja halkoi puun toisensa jälkeen, heilautti raskaan lekan päänsä päälle ja rusautti sen halkoon. Tyttö katseli ja hiipi sitten lähemmäs, meni piiloon koivun taakse ja kurkisteli sieltä."
Joskus tuntuu, että olen hyvin haastava lukija. Ei riitä, että kirjailija kirjoittaa hyvän kirjan. Kirjan pitää olla myös kauniisti pakattu. Lisäarvoa tuovat omien luottoesilukijoiden positiiviset suositukset teoksesta. Usein kuvittelen, että kirja pitää lukea juuri tietynlaisella fiiliksellä ja tarkoin määrättynä vuodenaikana, jotta kirjasta varmasti saisi kaiken oleellisen irti.
Eowyn Iveyn Lumilasta (Bazar 2013) on hehkutettu monissa kirjablogeissa jo loppukesästä lähtien, joten pakkohan minunkin oli oikealla hetkellä, ensimmäisten lumihiutaleiden leijaillessa, kirjaan tarttua. Teos on alaskalaisen Iveyn esikoinen ja kirja nousi Yhdysvalloissa tänä vuonna Pulitzer-finalistiksi.
Lumilapsi on tarina surusta ja kaipauksesta. Mabel ja Jack, kirjan päähenkilöt, pakenevat suurta surua ja muuttavat karuun Alaskaan uudisraivaajiksi. Pariskunnan hartaasti odottama lapsi oli vuosia aikaisemmin syntynyt kuolleena ja erityisesti Mabelin oli vaikea tätä hyväksyä. Elämä ei osoittaudu helpoksi Alaskassakaan. Vaikka Jack raataa pellolla, karu luonto ei päästä ihmisiä helpolla. Kirjan alussa Mabel on vähällä jo luovuttaa, mutta sitten tapahtuu ihme. Sataa ensilumi ja vanha pariskunta intoutuu hulluttelemaan ja muovaamaan lumesta tytön. Aamulla lumilapsi on kadonnut, mutta säännöllisen epäsäännöllisesti pariskunta näkee metsässä vilahduksen pienestä tytöstä ja ketusta. Vaikuttaa, että on tapahtunut ihme: lumilapsi on herännyt henkiin, eivätkä ihmeet lopu tähän. Mabel tajuaa, että lumitytön hahmossa on jotain kovasti tuttua ja hän löytää yhtymäkohdan omaan lapsuuteensa ja venäläiseen kansansatuun.
Vaikka Lumilapsessa on kaikki ihanuuden ainekset, itse tarina jätti minut jostain syystä kovin kylmäksi, harmi. Minä olen ehkä naiivi ja pidän saduista, joissa on toisenlainen loppu, sellainen amerikkalaisempi.
Vaikka tarina ei minuun täysillä kolahtanutkaan, Pulizer-ehdokkuuden ymmärrän kyllä. Ivey kuvasi hyvin aidosti Alaskan karun kaunista luontoa ja uudisraivaajien kovaa arkea. Lumilapsesta muistui moneen otteeseen mieleeni toinen koivikkokansiin paketoitu esikoinen, Aki Ollikaisen Nälkävuosi, joka myöskin kuvasi kurjutta ja ihmisen pienuutta pohjolan armottomissa pakkasissa ja sekin kirja oli kovin viileä henkäys. Onneksi muut pitivät sekä Nälkävuodesta että Lumilapsesta sitäkin enemmän. Minun tähteni ovat näiden kurjuuskirjojen suhteen ilmeisen väärässä asennossa, mutta olen varma, että Disney kyllä tarttuu aiheeseen ja tekee tarinasta perheleffan. Ainekset hyvään elokuvaan ovat nimittäin ilmeiset.
Kirjan kansikuvasta pidin kovasti - ehkä tämän vuoden kaunein. Valkoiset koivut vievät tosin ajatukseni aina kesään. Haastava lukija kompastui kai tällä kerralla lillukoiden sijaan koivunrunkoihin...Kanteen tykäistyi myös Laura. Hänellä on kansiin liittyvä mainio tapetti-idea! Käy kurkkaamassa!
Minusta on mielennkiintoista lukea myös näitä lukukokemuksia, jotka jättävät lukijasansa haaleaan veteen.
VastaaPoistaMietin ihan juuri itsekin tuota samaa "haastava lukija, minä" -asiaa kun kirjoittelin omaa juttuani. Kaipa meillä on oikeus lukea ihan omista lähtökohdistamme sellaisena kuin olemme, onneksi kirjoja riittää haastavallekin lukijalle?
Voi höh, tästä haluaisin koko maailman pitävän, kuten aina muistakin suosikeistani! Tykkäsin myös kovasti Ollikaisen Nälkävuodesta, joten ehkä se on vain joku koivuja, kylmyyttä ja kurjuutta yhdistävä juttu? :)
VastaaPoistaSiitä tapetista muuten edelleen haaveillessa...
bleue, en ole omasta mielestäni aikaisemmin kirjoittanut tällaisista haaleista kokemuksista, joten kiva että tartuit heti seikkaan. Kirja ei missään tapauksessa ollut huono, luinhan sen kuitenkin loppuun, mutta koko ajan odotin vielä jotain. Yritän olla yleensä suvaitsevainen ja puolueeton, mutta näin minä taas itseni paljastin. Kauheat ennakkoasenteet kirjaa kohtaan. Ei ole helppoa olla kirjailija ja en yhtään ihmettele, jos esim. Jari Tervon mielestä kirjabloggareiden pitäisi kirjoittaa omalla nimellään. On kauhean helppoa leimata jokin teos oman ailahtelevaisen mututuntumansa perusteella. Huh!
VastaaPoistaLaura, lumouduin jutustasi silloin loppukesästä ja laitoin kirjan heti tilaukseen. Myös P.S. Rakastan kirjoja -blogin Sara rakasti Lumilasta ja Lumiomenakin kirjoitti varsin suopeaan sävyyn, joten luulen, että ainakin puoli maailmaa on kovasti tykästynyt.
VastaaPoistaIhmisen mieli (ainakin tämän ihmisen) toimii arvaamattomalla tavalla ja voin kuvitella, että tuo kombinaatio oli se paha juttu. Täytyypä varoitella oppilaita, kun seuraavan kerran kirjoitamme kirjoitelmia koulussa. ;)
Mihinkähän niitä tapettitilauksia voisi lähetellä? Olen myös kiinnostunut.
Joana, tiedätkö, että kun näin sinun lukeneen tämän kirjan, minä _tiesin_ heti, ettei tämä ollut sinun kirjasi. Sen verran kirjamakuasi tunnen. :) Mutta olen iloinen, että luit kirjan loppuun ja löysit siitä paljon hyvää.
VastaaPoistaMinä pidin Lumilapsesta suuresti, kirja kosketti ja sen tarina on tarpeeksi erilainen viehättääkseen minua. Silti kirja ei tule varmaan olemaan omassa top5:sessani, jos sellaisen vuoden päätteeksi laadin.
Onkin jännä pohtia vaikka ihan omallakin kohdalla sitä, miksi joku kirja on hyvä ja joku ei vaan natsaa. Luen itse nyt "kaikkien bloggaajien" kehumaa kirjaa, joka onkin kehunsa ansainnut ja jolle veikkaan F-ehdokkuutta, mutta vielä en ole päässyt sen lumoihin.
Kuten Katja, minäkin arvasin ettei tämä ole sinun kirjasi. :)
VastaaPoistaItsellänikin on vähän ristiriitaiset tunnelmat nyt, kun lukukokemuksesta alkaa olla reilummin aikaa: muistelen kirjan taianomaista alkuosaa ja sen lumoavaa Alaska-kuvausta aivan haltioissani, mutta kirjan toinen puolisko tuntuu lattealta, ja lukukokemuksen loppuvaihe juuri sellaiselta vähän haalealta, mitä kuvailitkin. Tuntuu melkein siltä, kuin olisin lukenut kaksi erillistä kirjaa. Mutta sitä alkuosaa, sitä minä tosiaan rakastin.
Nälkävuosi sen sijaan oli ihan hurja, sen voisin melkein nimetä yhdeksi suosikkikirjoistani. Koivunrunkokirjat vetoavat selvästi minuun enemmän kuin sinuun. :)
Ja voi noita upeita kuviasi taas. Alakuvassahan on ilmiselvä Faina! <3 Olet ihana!
Tämä odottaa vielä lukemista tuolla kirjapinossa. Mutta uskon, että se on minun kirjani, koska siinä kerrotaan luonnosta.
VastaaPoistaMielenkiintoista lukea hieman erilaista mielipidettä tästä kirjasta. En ole kirjaa lukenut, vaikka toivoinkin, että olisin saanut sen jo käsiini; kirja kiinnostaa kovin, enkä tiedä yhtään, tulenko pitämään siitä vai en. Muutaman sivun olen lukenut englanniksi, mutta se ei nyt kerro vielä mitään. =D
VastaaPoistaHei, sinä ihana valokuvaajanainen! Sinut on haastettu: http://psrakastankirjoja.blogspot.fi/2013/11/vuosi-kuvina-haaste-ja-lokakuun-luetut.html
VastaaPoistaMinä luin tämän juuri ja pidin kovasti. Kuten omassakin arviossani kirjoitin, niin ymmärrän myös sen, että kaikkiin tämä ei voi upota. Minulle kirja kuitenkin oli lähes täydellinen lukukokemus :)
VastaaPoistaKatja, nyt kyllä kiinnostaa, mitä luet!? Minulla on menossa Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme ja toivon kovasti, että kirja noteerataan ensi viikolla. Luetaanko samaa kirjaa?
VastaaPoistaSara, kiitos haasteesta. Olen ennenkin harrastanut tuollaista kuvausta, joten kiva verestää vanhoja muistoja.
VastaaPoistaOlihan se Nälkävuosikin hieno, mutta tietyt kohdat olivat minulle liikaa. Ovatko ihmiset oikeasti niin pahoja? No, Ketun Kätilöstä taas pidin kovasti ja vielä karmeampihan se oli..
Mai, uskon, että kirja on ehdottomasti sinun. Jään odottamaan bloggaustasi aiheesta. Palaillaan siis!
VastaaPoistaIrene, jotenkin tuntui, että tästä kirjasta piti juuri tuon asian takia kirjoittaa, vaikka yleensä en kirjoita sellaisesta, mikä ei ole kolahtanut täysillä. Kokeilehan, mitä mieltä olet. : )
VastaaPoistaKatri, onkohan tämä ikäkysymys? Kirjoitit tosi kauniisti ja vakuuttavasti Lumilapsesta ja olin monesta kohdasta tismalleen samaa mieltä kanssasi. Jokin vain ei sitten kolahtanut kuitenkaan.
VastaaPoistaMeillä meni ristiin myös vaikutelmat Rauhalan Taivaslaulusta. Mikäli oikein muistan, pidit kirjasta, mutta jotakin jäit kaipaamaan. Minuun taas Rauhala kolahti ihan satasta. Jännää! Yleensä meillä on aika samanlainen maku.
Joana, luemme/luimme tosiaankin samaa kirjaa. Minäkin toivon, että kirja nousee ehdokkaaksi. Mutta minun kirjani se ei ollut.
VastaaPoistaKiitos Anki!
VastaaPoista