4.9.2013

Kjell Westö: Kangastus 38


"Kaupungin yllä lepäsi epätodellinen tunnelma. Elämä kuin uni, ääriviivaton kangastus."

Kuten joskus aikaisemminkin olen todennut, minun Helsinkini on luonut Kjell Westö. Viime viikonloppuna pääsin taas matkalle enkä ole vielä aivan toipunut. Tällä kertaa kuljin erityisesti Töölössä ja vietin aikaani myös Munkkiniemessä. Vuoden 1938 Helsingissä soi Dallapé ja tuoksui Chanel nro 5. Westön Kangastus 38 (Otava 2013) oli kirjasyksyni yksi odotetuimpia uutukaisia. Ja voi herra kirjailija ja me kaikki muut - nyt voimme huokaista helpotuksesta. Kangastus 38 on kirja isolla K:lla, vaikka ensimmäiset sata sivua vähän kipristelivät vatsassa. Hitaasti hyvää tulee ja niin myös tässä tapauksessa. Keski-ikää lähestyvän miehen avioerotarina kasvaa dekkarimaiseksi tutkielmaksi pahuudesta ja ihmisen mielen syövereistä, natsisimista sekä  sodan muista synkistä varjoista, mutta vain Westö osaa puhua vaikeista asioista näin kiltillä äänellä. 

Ja vaikeita asiat todella ovatkin. Moderniksi kutsuttu maailma Hollywood-elokuvineen on suistumassa uuteen sotaan, vaikka edellisen sodan arvetkaan eivät ole vielä parantuneet. Nuori Suomi on kahden pahan puristuksissa. Saksasta kantautuu utopistisia viestejä hammasharjoilla katuja lakaisevista juutalaisista ja idän Stalin taas kummittelee murhanhimoisena juonittelijana ja vallankumouksen tuulikone pitää liput liehumassa yötä päivää. Valitettavasti ainoat pahat eivät löydy rajojen takaa, vaan pahuus vaanii kaikkialla. Kun ihminen kokee ja näkee tarpeeksi julmuuksia, järki saattaa hetkittäin kadota ja tunteenpurkaukset voivat olla hyvinkin yllättäviä ja näitä yllätyksiä kirjassa kyllä riittää.

Westö kuvaa taitavasti herkkävaistoisen taiteilijasielun mielen särkymistä, veriveljien lojaaliuden rajoja, persoonallisuuden jakautumista ja vastuun kantamista ja pistää lukijankin miettimään, mitä oikeasti on tapahtunut ja mikä on vain kuvitelmaa ja kangastusta.

Ihania kangastuksiakin kirjasta löytyy, tietenkin. Erityisesti mieleeni jäi, kun ilmiselvä Tove Jansson ilmestyi soutuveneellä mereltä, vaihtoi muutaman sanan kirjan päähenkilön kanssa, tarjosi tälle mansikkamehua ja kananmunaleipiä, joiden päälle oli ripoteltu ruohosipulisilppua,  ja souti pois.  Kaikkea sitä voi kuumana kesäpäivänä tapahtuakin! Vai oliko sekin kaikki vain lukijan päähän muodostunutta harhakuvitelmaa...

Pidin siitä, miten ihmiset pitivät toisistaan huolta, ja suuren kiltteyspalkinnon tahtoisin ojentaa Claes Thunelle, oikeudenmukaiselle ja ystävälliselle - vähän reppanallekin - lakimiehelle, joka aluksi vaikutti aika lapaselta, mutta tiukoissa tilanteissa pystyi kuitenkin tekemään ne oikeat ja humaanit ratkaisut ja oli uskollinen omille arvoilleen, vaikka kaikki kelmit kaverit häntä kaltoin kohtelivatkin. 

Kangastus 38 oli karmaisevan hyvä lukukokemus, suosittelen. Lukuevääksi kannattaa muuten varata  Da Capoja, nam!  Ai niin, minä ajattelin tehdä kirjalle Da Capot ennen Helsingin kirjamessuja. Ilmoittauduin nimittäin  tänne. Aika huikeaa päästä samaan lukupiiriin Kjell Westön kanssa!

Ja tuo kuva. Se ei ole kangastus eikä liity kirjan tapahtumiin mitenkään. Kuva on siltä ajalta, kun presidentin puolisona oli maatilanemäntä Kaisa Kallio, ensimmäiset missikisat järjestettiin Suomessa Munkkiniemen Golf-kasinolla ja Gabi ja Claes Thune lomailivat onnellisina Gardalla ja Pariisissa. Esiäitieni aika. 







9 kommenttia:

  1. Oih, voi että kun odotan että pääsen lukemaan tätä! Niin paljon kehuja tämä on jo saanut, että uskon todella tykkääväni. Kauniisti kirjoititkin tästä :).

    VastaaPoista
  2. Minäkin toivon, että pääset pian lukemaan! Minulla oli kirjaa ehkä viisi sivua lukematta ja toivoin hartaasti, ettei tarina loppuisi koskaan...

    Kerronta oli napakampaa ja aihe rajatumpi kuin aikaisemmissa tiiliskivissä, mutta ihan aito Westö tämä kuitenkin kaikessa inhimillisessä viisaudessaan oli.

    VastaaPoista
  3. Sinäkin bongasit Toven :)

    Pitääpä tulla kuuntelemaan messuille teidän lukupiiriä.

    VastaaPoista
  4. Lähde mukaan keskustelemaan Jaana!

    Minä en ikinä ole päässyt mukaan oikeaan lukupiiriin ja pitäähän sellainen kerran elämänsä aikana kokea. Toivottavasti piiriin ilmoittautuu muitakin kuin minä ja Kjell Westö, heh!

    VastaaPoista
  5. Hieno kuva taas, ja ah, niin hieno kirja. Tulen messuille jo perjantaina, ja aion tähdätä kuuntelemaan lukupiiriänne. Eikä minua yhtään haittaisi, vaikka piirissä olisitte vain sinä ja Westö. :D

    VastaaPoista
  6. Kuvasit teosta hienosti. Olen aika vasta lukenut Westöltä Isän nimeen, jolle sytyin hitaasti mutta loppua kohden kirja tempasi aina vain enemmän mukaansa.

    VastaaPoista
  7. Minäkin pidin tästä kirjasta.

    Hienoja teemoja. Laaja ja syvällinen, sellaisena minä tämän luin ja koin.

    Thune oli tosiaan mainio henkilö, mutta niin oli myös rouva Wiik.

    Ja Westön Helsinki-kuvaus, sitä lukee aina mielellään!

    VastaaPoista
  8. Sara ja Jaana! Lukkupiiri on pienessä auditoriossa ja sinne mahtuu vain sata henkeä, joten yleisöä ei mukaan mahdu. Kannattaa siis ehdottomasti ilmoittautua mukaan keskustelemaan. Olisi hauska keskustella ihan livenä erinomaisesta kirjasta! : )

    Kirjanainen, Westölle taitaa olla aika tyypillistä, että tarina lähtee hitaasti käyntiin, mutta virta vie takuulla jossain vaiheessa mennessään. Itse en jaksa muistaa, miten Isän nimeen imaisi, mutta ihana kirja sekin oli.

    Valkoinen kirahvi, tulen vielä lukemaan sinunkin postauksesi, kunhan kerkeän...Huomasin nimittäin, että olet Kangastuksesta kirjoittanut. Kiva!

    VastaaPoista
  9. Huoh, mä huomaan olevani hätäinen lukija. Minustakin tämä oli ihana kirja, mutta vasta tästä arviosta tajusin monta juttua. Muun muassa ton Toven.

    VastaaPoista