Uusi viikko ja uudet kujeet! Olen suunnitellut, että meidän perheessä lautanen lastataan seuraavien viikkojen ajan ilolla. Kätevä tällainen kestokattaus!
Googlaillessani kesällä Hannu-Pekka Björkmanin teoksia törmäsin sattumalta Reetta Meriläisen ja Johanna Pentikäisen toimittamaan keittokirjaan Lautasellinen iloa (Kirjapaja 2013). Kirja on ihan oikeastikin kirjallinen keittokirja, sillä ruokareseptien lisäksi tämän sopan keittämiseen ovat osallistuneet monet suomalaiset eturivinkirjailijat Jari Tervosta Ilpo Tiihoseen ja Aki Ollikaiseen lahjoittamalla ruoka-aiheisen tekstin. Tervo kertoo tarinan periaatteessa hurahtamattoman äidin hurahtamisesta gulassiin, Tiihonen tekee piirroksia servietin reunaan, Ollikainen tarinoi evakkolehmästä, Sinikka Nopola nuoren kapinallisen tarjoamasta lounaasta, Leena Lehtolainen sisäfileemiehestä, Laura Honkasalo täydellisestä toffeesta, Irja Askola siunaa yhteisen aterian ja Hannu-Pekka Björkman tarjoaa tuvan nurkassa olevasta uunista nostettua tuoretta leipää. Voi että!
Lautasellinen iloa lahjoittaa maistuvaisten reseptien ohella myös monenlaista mielen ravintoa. Kaunokirjallisten tekstien lisäksi Karoliina Pertamon kuvitus lumoaa ja saa hyvälle mielelle. Keittokirjassa ei todellakaan tarvitse aina olla kuvia valmistettavasta ruoasta. Saisipa jostakin vielä Karoliina Pertamon kuvittamia lautasliinoja tai sitten pitää ottaa käyttöön ne Ilpo Tiihoset, joissa voi olla vaikkapa seuraava teksti: "Mutta kuitenkin hän ajatteli että/ ovathan joka kevät kyyhkysen munat/ aivan oikein päin, ja syksyllä/ puolukoita taas tasan sopiva määrä." Tätä kirjaa on ilo lukea!
Kirjan varsinaiset ruokareseptit on kerätty eri puolilta maailmaa ja lahjoittajina ovat toimineet Naisten Pankin ystävät ja vapaaehtoiset työntekijät. Kirjalla tuetaankin Naisten Pankin arvokasta työtä ja naisten yrittäjyyttä, koulutusta ja toimeentuloa kehittyvissä maissa.
Millaisia rerseptejä kirjasta sitten löytyy? Meidän ruokalistalle valittiin esim. porkkana-cashewpihvejä, hunajaisia uunijuureksia, guatemalalaista tomaattikastiketta, vuohenjuusto-pinaattipiirasta ja syyspataa. Näistä on hyvä aloittaa. Tarjolla toki on monia etnisempiäkin vaihtoehtoja mm. Palestiinasta, Kambodzasta ja Guatemalasta ja ihan kotoisia röpörieskoja, karjalanpiirakoita ja puolukkapuuroakin kermavaahdon kera, nam. Kirjan eväillä kyllä pötkitään pitkälle syksyyn!
Juu ja tätä emme voineen vastustaa. Suklaaliemestä tehty suklaakakku!
Tuo suklaakakku on aivan ihanaa! Muutenkin kirjassa on sen verran hyviä reseptejä, että omaksihan se pitäisi hankkia.
VastaaPoistaTotta Jonna! Tästä kirjasta tulee kaikin puolin iloinen mieli. Olisi muuten myös mainio lahjakirja!
VastaaPoistaItse törmäsin tähän suloiseen kokkauskirjaan ihan hiljattain, kun huomasin sen ystäväni kirjojen joukossa. Huippu ihana kuvitus ja muutenkin ja saattaa olla, että sen itselleni vielä hankin. Tai pyydän lahjaksi... ;)
VastaaPoista