5.9.2015

Hanna Gullichsen: Safkaa skideille


Olen pitkään haaveillut tekeväni lapsilleni meidän perheen keittokirjan, josta löytyisivät kaikki lasten suosikkiruoat. Tällä hetkellä kirjasta tulisi vielä kovin lituskainen, koska lapset kelpuuttaisivat kansien väliin ehkä seuraavat reseptit: kasvissosekeitto, makaronilaatikko, lihapullat, perunamuussi, pizza ja pannukakku. Ja tietenkin se mokkapalaresepti. Ilman mokkapaloja synttärit eivät ole tässä talossa synttärit! Toivon, että saisin lisätä kirjaan myös omenakakun ohjeen (koska ilman omenakakkua ei voi tietää syksyn saapuneen) ja lohisopan, mutta raati on näistä herkuista vielä vähän eri mieltä, joten antaapa ajan kulua.

Omaa keittokirjaa odotellessani paljon iloa olen saanut Hanna Gullichsenin Safkaa skideille. Lapsuuden rakkaimmat reseptit -kirjasta (no tofu publishing 2015), johon on koottuu reseptejä Gullichsenin omasta lapsuudesta 80-luvulta sekä hänen poikansa nykyhetken suosikkiruokia kuten se legendaarinen avokadopasta, lohipasta, uunijuurekset ja lasagne. Konstailematonta, herkullista ja helppoa kotiruokaa, jes! Kirjasta löytyy hallittavissa oleva valikoima liha-, kala- ja kanaruokia, aamu- väli- ja iltapaloja, kasvisruokia ja makeita herkkuja ja mikä ihaninta: kaikki samoissa kansissa!

Periaatteessa Safkaa skideille sisältää ne meidänkin perheen lempparireseptit ja kirja onkin helppo antaa lapselle eteen kuin ravintolan ruokalista konsanaan ja sanoa: "Mitä saisi olla?" Selkeät nimet ja herkulliset kuvat rohkaisevat kokeilemaan jotain sieltä oman turvallisen lempparilistan ulkopuoleltakin. Kokeiltu on! Vaikka kyseessä on lapsille suunnattujen ruokien keittokirja, ruoat sopivat myös aikuiseen makuun. Esimerkiksi pitkään porissut bolognese sai meillä aikuisetkin huokailemaan! Valkosipuli, tomaatti ja timjami, voi rakkautta kerrakseen!

Muiden Safkaa-sarjan kirjojen tapaan myös tämä opus on tuollainen käteen sopiva kooltaan. Kirjaa on helppo lukea ja käsitellä keittiössä. Lisäksi mukava lisä ovat ruokiin liittyvät kommentit ja ruokamuistot, joita on ripoteltu mausteeksi pitkin kirjaa.

Toivottavasti tämä kiva kirja löytää tiensä moneen lapsiperheeseen arkea helpottamaan. Terveellinen ruoka on onneksi herkullista ja jopa helppoa valmistaa. Suosittelen!


Ps. Kirjasta löytyy muuten vaarallisen herkullinen mokkapalaresepti. En tosin itse ennättänyt maistaa muruakaan, kun pellillinen oli jo kadonnut parempiin suihin... 


1 kommentti:

  1. Ihana Joana, tekstisi naurattaa minua. Meidän lapsemme ovat osin hengenheimolaisia teidän lasten kanssa. Tosin meillä kasvissosekeitto ei kelpaa sitten millään, mutta lohikeitto maistuu (onneksi edes se!). Mokkapalojakin leivottiin viimeksi eilen.

    VastaaPoista