"Keskiviikkoaamu valkenee niin lempeästi kuin aamu vain voi valjeta. Kuin joku puhaltaisi höyhenen kämmeneltä ja jäisi ihmettelemään sen lentoa. Puissa suhisee kevyttä aamutuulta, joka on saanut alkunsa jossain etelässä, Saharan seutuvilla, ja tuo ehkä juuri siksi mukanaan aivan erityistä, hyväilevää lämpöä."
Lempeää, leikkisää ja arvoituksellista. Elokuvallinen tarina varjomaailmasta, katoavan mielen syövereistä, lapsuudesta, paikoista, jotka jättävät jälkensä ihmiseen, kauneudesta ja nuoruudesta, viattomuudesta ja viallisuudesta.
Olen sulatellut Joel Haahtelan Traumbachia (Otava 2012) viime keväästä, vaikka kirjan vahtimestarikin toteaa:
"...jos asia ei kerralla selviä, se ei selviä koskaan, sen hän on elämässään oppinut. Ja että toisella kerralla asiat alkavat jo hämärtyä ja kolmannella kerralla kaikki on pelkkää sumua. Neljännellä kerralla ihminen alkaa jo pohtia omaa olemassaoloaan."
Juu, ja minä olen lukenut varmasti sen viidennenkin kerran, joten syvällä sitä seilataan. Haahtela härnää ja haastaa lukijan leikkiin. Hän jopa omii meidän naislukijoiden sanat. Kaikki on suloista ja ihanaa. Lempeää iltapäivää seuraa yhtä lempeä ilta. Miten suloinen kesäpäivä! Teoksen kieli vilisee erikoisia kielikuvia. Talot huojuvat tuulessa ja olo ei ole huono, jos ei paras mahdollinenkaan, mutta tumma yötaivas on silti kaunis. Lisäksi kirjan oudot sanajärjestykset taipuu ruoho tuulessa, kolahtaa ovi ja heilahtaa verho tuovat tarinaan osaltaan absurdia tunnelmaa kaiken muun unimaisuuden lisäksi. Sanoja pulppuava kertoja huumaa kuin käytävällä ajalehtiva eetteripilvi. Missä on Traumbach ja kuka kauniskasvoinen ja nuori Jochen oikeastaan on?
"Vaikka ei meidän kaikkea tarvitse tietää, tunkea nenäämme joka paikkaan. Ihmisellä on taipumus yrittää päästä kaiken herraksi, avaruudessa leijuvien taivaankappaleiden ja silmääkin pienempien partikkelien, viidakoiden ja aavikoiden. Tehdään tilastoja ja luokitellaan, mallinnetaan ja ennustetaan. Lasketaan todennäköisyyksiä ja kirjoitetaan filosofioita, jos mittarit loppuvat kesken eikä muuta keksitä."
Traumbachin selittäjäksi minusta ei ole, mutta onneksi myös näihin asioihin perehtynyt lääketieteen osa-alue toimii kehnonlaisesti.
Jätän nuoren ja kaunispiirteisen Jochenin omaan haavevirtaansa selvittämään jälkiä, joita muut ihmiset ovat häneen jättäneet. Annan itselleni luvan nauttia elämästä ja iloitsen, että jotakin kaunista Traumbachista on myös syöpynyt tajuntaani.
"Maailma liikkuu, leppäkerttu kapuaa kengän viertä ja tämän kaiken Jochen päättää kirjoittaa muistikirjaansa."
Niin päätän minäkin ja teen sen Haahtelan sanoin kohtuullisen onnellisena. Näin on hyvä.
Voi! Ensiksikin, kertakaikkisen ihanat kuvat. Ja toiseksi, kirjoitit ihan Traumbachin henkeen. Kirja ei kuulu omien Haahtela-suosikkieni joukkoon, mutta siinä on paljon sellaista rakastettavaa lempeyttä, että sen maailmaan on hyvä upota.
VastaaPoistaValoisaa kevättalvea!
Kiitos Katja! Tänne on saapunut kevät!
VastaaPoistaJuu, Traumbach on erilainen. Selkeästi kirjailija haastaa meidät lukijat - mutta lempeästi, kovin lempeästi. Mielenkiintoinen pienoisromaani! Kiva, jos tavoitin Traumbachin hengen. Minun tekstini ei varmasti aukea sellaiselle, joka kirjaa ei ole lukenut. No, tämä oli taas tällainen hiirenkorva.
Olen lukenut Haahtelalta vain Katoamispisteen, joka oli aika hyvä. Traumbach vaikuttaa tutustumisen arvoiselta!
VastaaPoistaAnki, jos olet lukenut vain Katoamispisteen, suosittelen tutustumaan Haahtelan aikaisempaan tuotantoon ennen Traumbachia. Elena voisi olla hyvä tai sitten Perhoskerääjä ja Lumipäiväkirja yhdessä. Kirjasta saa enemmän irti, kun tuntee Haahtelan aikaisempien kirjojen tyylin.
VastaaPoistaVoi noita ihania kuviasi, taas kerran! <3 Niistä tulee lämmin olo.
VastaaPoistaMinäkin ihastuin Traumbachiin, ja sen arvo on vain noussut mielessäni kun lukemisesta on kulunut aikaa. Se on tainnut nousta henkilökohtaisella Haahtela-listallani jopa ohitse Elenan, ja se on aika hyvin! :) Nyt tekisi mieli lukea Traumbach uudelleen tämän kauniin kirjoituksesi myötä...
Kiitos Sara! Kommentistasi tuli minulle lämmin olo! <3
VastaaPoistaPienoisromaanit ovat siinäkin mielessä kivoja, että lukeminen ei vie kovin pitkää aikaa, joten kirjoihin on helppo palata. Minä olen sellaista palaajatyyppiä ja nykyisin hankin omaksi lähinnä niitä kirjoja, joihin tiedän palaavani aina uudestaan ja uudestaan. Elenakin kuuluisi kyllä tuohon osastoon, mutta en ole sitä vielä omakseni saanut.