2.1.2014

Kirjavuosi 2013


Olen viime aikoina kulkenut jotenkin jälkijunassa, mutta rohkenen näin tammikuun 2. päivänä vielä hetkisen muistella menneitä ja erityisesti kirjavuotta 2013. Vuoden aikana olo tuntui usein arkisen harmaalta, mutta kuvakollaasista esille nousee kyllä selkeästi raikas sininen ja iloinen keltainen. Tarkemmin ajateltuna mennyt kirjavuosi sisälsi aika paljon lumoavia ja säkenöiviä hetkiä, vaikka kirjoja ennätin lukea aika vähän.

Kollaasin kuvat kertovat paljon. Suurin osa kuvista on otettu kotona. Paras hetki viikosta on kiireetön sunnuntaiaamu, kun aamukahvin jälkeen voi kömpiä takaisin sänkyyn hyvän kirjan kanssa. Näitä aamuja minä tarvitsen ja janoan. Onneksi sunnuntai on joka viikko!

Kotoisat lukutuokiot huipentuivat viimekin vuonna Finlandia-maratoniin. Työpaikallani on paljon hyvien kirjojen ystäviä ja yritämme aina ennakkoon valita Finlandia-voittajan. Urakka on melkoinen, mutta myös palkitseva. Voittajaa en tänä vuonna arvannut, mutta maaliin pääsin ja ihan kelpo ajalla. Oma suosikkini Finlandia-kisassa oli ehkä Raittilan Terminaali, mutta ei se Asko Sarkolankaan valinta kehno ollut. : )

Valoisimmat ja kirkkaimmat kirjamuistot ja kuvat liittyvät tietenkin kesään ja mökkielämään. Lapset pulikoivat järvessä ja minä luin laiturilla. Myös saunatupamme oli vaaleina kesäöinä oivallinen lukupaikka. Tulisipa pian taas kesä! Mökkikirjoista kirkkaimman jäljen jättivät Inka Nousiaisen Kirkkaat päivä ja ilta ja Bo Carpelanin Paratiisi, ihana juhannuskirjani!

Yllättäin kollaasin kuvista peräti kahdeksan on otettu Helsingissä, siellä Kjell Westön sumuisessa kaupungissa. Hetket Helsingissä olivat täynnä ihania kohtaamisia. Tapasin sekä kirjailijoita että kirjabloggareita, voi että! Kirjamessut oli kyllä kokonaisuudessaan aivan mykistävä kokemus. Terkkuja vaan teille kaikille ihanille! Tänä vuonna uudestaan!

En pysty sanomaan, mikä lukemistani kirjoista olisi ollut viime vuoden paras, mutta moneen kirjaan liittyy sykähdyttäviä muistoja. Pauliina Rauhalan Taivaslaulu kosketti syvältä,  Tua Harnon Ne jotka jäävät kirjan vaikutuksesta pääsin yöpymään KlausK:ssa ja kopisevilla timanttikorkkareilla kipitin elokuisena kesäiltana Pitkälläsillalla Kjell Westön jalanjäljillä. Ehkä hienoin kokemus oli, kun eräänä syksyisenä sunnuntaina istuin Päijänteen rannassa kivirauniolla lukemassa Bo Carpelania ja seurasin samalla, miten usva nousi järveltä. Ikuiset kivet, Carpelanin kuolemanrunot ja syksyinen luonto. Elämä tuntui kyllä silloin aika ainutkertaiselta.

Minulle kirjallisuus on suuri seikkailu. Saa nähdä, mihin tämä alkanut kirjavuosi minut kuljettaa. Jälkijunallakin kyllä onneksi ennättää. Toivottavasti nähdään!

12 kommenttia:

  1. Ihania kirjamuistoja sinulla viime vuodelta: kesähetket ja timanttikorkkarit. :)

    Oli tosi kiva nähdä kirjamessuilla.

    VastaaPoista
  2. Samoin! Nähdään taas tänä vuonna! ;)

    VastaaPoista
  3. Ihanan kesäinen koonti kirjavuodesta! Jälkijunassa puksutan minäkin: tänään naputtelin koostetta viime vuodesta. Kirjamessut oli hieno kokemus ja oli mukava tavata. Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
  4. Kiitos samoin Elina! Jälkijuna on oikeastaan aika miellyttävä vaihtoehto. Minun viime vuoden junassa tarjoiltiin esim. Carpelania vuodelta -73. Aivan mainio vuosikerta! Nyt yritän hypätä Joel Haahtela vaunuun nauttimaan Tähtikirkas, lumivalkea -teosta.

    VastaaPoista
  5. Kiitos ihanista kesämuistoista! Nähdään ehdottomasti syksyllä!

    P.S. Kiitos kommentista omaan koosteeseeni, kävin lisäämässä linkin siihen lehtijutun nettiversioon :D

    VastaaPoista
  6. Ihana kooste, ihania kuvia (näen yhdessä tutussa kuvassa kanssasi erään pitkän ja komean... ;) ja ihana bloggaaja! <3 Voin kuvitella noita hetkiä, kun luet laiturilla tai saunatuvassa - voi että, tulisipa tosiaan jo kesä! (Ja nyt alkoi taas niin tehdä mieli lukea Carpelania...)

    Ja kirjamessuista ja kohtaamisista sanon vain että <3 !

    Ja oih, olet lukenut Pamukin Istanbulin!? Mitä pidit siitä? Luin vähän aikaa sitten Pamukin Lumen ja se oli ihan järisyttävän hieno. Suunnittelen lukevani mieheltä seuraavaksi Viattomuuden museon, mutta tuo Istanbul kiinnostaisi melkein vielä enemmän. :)

    Raittilan Terminaalikin on jo lainassa. Ajattelin ensin etten lue sitä, mutta kun kehuit sitä niin kovin, niin mielenkiintoni heräsi. :)

    Oikein ihanaa ja onnellista alkanutta vuotta, ja monia hienoja kirjallisia seikkailuja, ihana Joana! <3

    VastaaPoista
  7. Ihanalta vaikuttava blogi! Jatkankin lukemista ((:

    http://quotidienne2014.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  8. Juu Kirsi, syksyllä nähdään! Kiitos vinkistä, tulen blogiisi pian vierailulle...

    VastaaPoista
  9. Sara, sain juuri luettua pitkän ja komean kirjan. Jos suinkin ennätän, yritän kirjoittaakin siitä jotain. Oli se ihana!

    Istanbul(kin) on vielä kesken, luin sitä kotimatkalla junassa, kun tulin messuilta. Joku taisi vinkata kirjaa! ; )

    Minusta Terminaali kertoi tästä ajasta jotain tärkeää ja osa oli sitten täysin hervotonta, joten kirja oli kyllä suuri seikkailu. Jos saisin kirjan vielä jostain käsiini, voisin siitä vaikka vielä blogatakin, katsotaan. Ylihuomenna alkaa työt ja sitten aika on taas kovasti kortilla, tämä loma on kyllä ollut tosi ihana asia.

    VastaaPoista
  10. Sara, sain juuri luettua pitkän ja komean kirjan. Jos suinkin ennätän, yritän kirjoittaakin siitä jotain. Oli se ihana!

    Istanbul(kin) on vielä kesken, luin sitä kotimatkalla junassa, kun tulin messuilta. Joku taisi vinkata kirjaa! ; )

    Minusta Terminaali kertoi tästä ajasta jotain tärkeää ja osa oli sitten täysin hervotonta, joten kirja oli kyllä suuri seikkailu. Jos saisin kirjan vielä jostain käsiini, voisin siitä vaikka vielä blogatakin, katsotaan. Ylihuomenna alkaa työt ja sitten aika on taas kovasti kortilla, tämä loma on kyllä ollut tosi ihana asia.

    VastaaPoista
  11. Blanca, kiva kuulla. Toivottavasti löysit kiinnostavaa luettavaa ja tervetuloa toistekin!

    VastaaPoista
  12. Voi että, toivottavasti ehdit jossain vaiheessa kirjoittaa pitkän ja komean kirjasta! Minunkin pitäisi... Se oli vaan jotenkin niin ihana, että tuntuu vaikealta löytää oikeita sanoja. :)

    Lainasin ensin viime viikolla Istanbulin kirjastosta, ja kun sitä vähän olen nyt selaillut niin se vaikuttaa niin hyvältä kirjalta että käväisin eilen kirjakaupasta ostamassa omaan hyllyyni tuon saman pokkariversion joka sinullakin on. :)

    VastaaPoista